tirsdag 4. desember 2012

Skoleeksamen VS hjemmeeksamen VS muntlig eksamen

Nå er vi ferdig med den første eksamen, nemlig skoleeksamen i norsk. Den neste, og den siste for dette semesteret, er hjemmeeksamen i pedagogikk. Muntlig kommer neste semester - hurra. Jeg skulle gjerne vært ferdig med hjemmeeksamen og hatt skoleeksamen igjen. Jeg syns hjemmeeksamen er det værste. Da må jeg sitte å skrive dag og natt i evigheter (i fjor endte det med at jeg forsov meg når jeg skulle dra hjem på juleferie..). Men hva er det jeg egentlig viser at jeg kan på en hjemmeeksamen? At jeg klarer å slå opp i bøker og omformulere det jeg finner slik at jeg kan skrive det i min oppgave? På en skoleeksamen får jeg vist der og da hva JEG kan, uten uttallige kildehenvisninger, uten å nødvendigvis måtte nevne teoretikere som mente ditt og datt lenge før jeg ble født. Også har vi jo det som for mange er den store skrekken, nemlig muntlig eksamen. Det hadde vi i norsk i fjor. Men makan til trivlig eksamen skal du leite lenge etter! Pyntet rom, god atmosfære, og ikke minst trivlig lærer og sensor som virkelig ville at vi skulle lykkes!

Så hva mener dere? Hvilken eksamen foretrekker dere, og hvorfor?

10 kommentarer:

 1. Jeg foretrekker hjemmeeksamen fordi det er (for meg) den mest realistiske arbeidsmåten. Jeg ønsker å ha tilgang til faglitteratur som jeg kan bruke til å drøfte ulike problemstillinger, og på denne måten føler jeg at kunnskapen sitter lengre i. Til skoleeksamen blir det mye pugging av fagteorier som forsvinner ut av hodet like etterpå. Men det som egentlig er det kjipeste med skoleeksamener, er at vi må skrive for hånd. Skulle virkelig ønske at de la opp til bruk av datamaskiner...

  SvarSlett
 2. Jeg er enig meg deg Stine at muntlig eksamen egentlig er best. Blir skikkelig nervøs før og kan være veldig slitsomt for hodet, men da kan man liksom forklare det bedre! Skole-eksamener er helt ok, jeg liker å sitte hjemme bedre, siden jeg må fy og overnatte i Bodø, men ellers er de helt greie :) Synes hjemme-eksamen også er ok, men ikke slik som den vi har nå, på 7 dager(++), det er helt grusomt! Tortur i en uke! Men slike hjemme-eksamener som går over 6 timer er helt greit, har da tilgang til teorien, og som Heidi sier er det også mer realistisk. Til og med hjemme-eksamener på 3 dager er greit. Men akkurat nå er 7 dager en evighet...ser ingen ende på dette...

  SvarSlett
 3. Jeg foretrekker hjemmeeksamen, med muntlig som nr 2. På skoleeksamener får jeg ikke til å tømme hodet for det jeg egentlig kan, og alt jeg skriver da blir halvveis fordi jeg ikke er avslappet nok til å skrive en god tekst. Og det er alltid iskaldt i eksamenslokalet så får frosne fingre!

  På hjemmeeksamener kan jeg ha pcen på fanget, sittende i en varm sofakrok. Jeg kan ta pauser når det passer meg, endre teksten midt i (PC ftw). Dersom den er over flere dager kan jeg besøke mormor, prate med andre folk, lufte tanker og så skrive videre med nye ideer.

  SvarSlett
 4. Hurra for hjemmeeksamen..Da er hodet mer avslappet. Vi har tilgang på faglitteratur og det er muligheter til å drøfte oppagavene med andre. Diskutere problemstillinge og mye mulig få andres synspunkter etter å ha pratet med andre. Det som er fint med muntlig er at det er over på kort tid...Ellers er jeg enig med Heidi...en stor del av eksamen IKT relatert er det ikke litt pussig at vi må skrive side opp og side ned for hånd??

  SvarSlett
 5. Jeg foretrekker skoleeksamen! Ved muntlig eksamen blir jeg så nervøs at jeg får jernteppe, mens hjemmeeksamen varer så lenge at jeg blir umotivert og skrivingen går dårlig. Men det er sant som Beate sier, det kan være ganske deilig å sitte å skrive eksamen med PC-en på fanget og vite at man kan ta pause når man vil!

  SvarSlett
 6. Jeg har alltid trodd at jeg foretrakk hjemmeeksamen, men etter å ha lest innlegget ditt har jeg funnet ut at skoleeksamen (både muntlig og skriftlig) er best! Det er jo så fort overstått, mens man på en hjemmeeksamen må sitte i evigheter og aaldri blir ferdig.

  SvarSlett
 7. Jeg foretrekker skoleeksamener og gjerne muntlig:) Mye forberedelser, men det er over i løpet av en halv time og resultatet kommer samme dag:)
  Hører mange sier at de er så avslappet under en hjemmeeksamen, men i mitt tilfelle blir det gjerne en hel uke med mye spekulering, skriving og finne frem litteratur fra pensum. I tillegg får jeg ikke sovet godt denne uken pga stress, så når hjemmeeksamen er overstått kan jeg sove to dager i strekk hvis ingen vekker meg.

  SvarSlett
 8. Jeg hadde min første hjemmeeksamen i vår i PEL-faget, og trodde på forhånd at det var min type eksamen. Der tok jeg feil. Jeg ble jo aldri ferdig! Lå i flere netter å tenkte på hva mer jeg burde skrevet, og om jeg kanskje heller skulle skrive det sånn...

  Etter den erfaringen tenkte jeg at jeg foretrakk skriftlig skoleeksamen, men så hadde vi jo muntlig i vår, og... Og hadde samme opplevelse som deg. For en behagelig setting. Var selvfølgelig døden nær før jeg gikk inn, men det gikk fort over.

  Nå foretrekker jeg nok muntlig, først og fremst. Så skoleeksamen... Bare synd vi sitter med en hjemmeeksamen akkurat nå...

  SvarSlett
 9. Kan grunnen til at så mange(meg selv inkludert) ikke liker hjemmeeksamener, være at vi sitter midt oppi en akkurat nå? =P

  Bare sånn BTW og helt på sidelinjen, så irriterer disse "Bevis at du ikke er en robot"-greiene meg noe helt SYKT!!

  SvarSlett
 10. Artig å høre deres synspunkter på hvilken eksamen dere foretrekker :) Tror kanskje noen av svarene er litt farget av at dere holdt på med hjemmeeksamen når dere kommenterte, slik som Kristine skriver i den siste kommentaren :) Men det er jo forskjell på hjemmeeksamen også, noen går over noen timer, mens andre går over 3 dager, eller en uke som nå. Jeg vet ikke helt om jeg har muntlig eksamen som favoritt, men fordelen er jo som dere sier at den går fort over :) Frosne fingre har jeg aldri tenkt på som en utfordring på skoleeksamen, Beate :) Jeg tror uansett det er fordeler og ulemper med alle eksamenstypene, og at det vi svarer når vi får et slikt spørsmål ofte kan avhenge av det vi holder på med/akkurat har gjort. Takk for mange innspill! :)

  SvarSlett